A weboldal cookie-kat használ. További információk.
 • ganoderma ganoderma-text KÍNÁBAN MÁR TÖBB EZER ÉVE
  RENDKÍVÜL HATÉKONY
  GYÓGYNÖVÉNYKÉNT TARTJÁK SZÁMON.
  OLYAN GYÓGYNÖVÉNY,
  MELYNEK NINCS MELLÉKHATÁSA
  MÉG HOSSZÚ TÁVÚ HASZNÁLAT UTÁN SEM.
  JAVÍTJA A SZERVEZET ÁLTALÁNOS
  ÁLLAPOTÁT, ÖNGYÓGYÍTÓ KÉPESSÉGÉT.
 • ganoderma ONE DRAGON MODELL A TERMELÉSTŐL AZ ÉRTÉKESÍTÉSIG
  A TELJES FOLYAMATOT
  A VÁLLALAT TARTJA KÉZBEN.
 • ganoderma VÁLTSD VALÓRA AZ
  ÁLMAIDAT A DXN-NEL!
  RAGASZKODJ
  AZ EGÉSZSÉGEDHEZ!
  LÉGY ANYAGILAG
  FÜGGETLEN!
  ÉLJ MAGASABB
  ÉLETSZÍNVONALON!
  VALÓSÍTSD MEG
  ÖNMAGAD!
CSATLAKOZZON
MOST!
2019 Május
H K Sze Cs P Szo V

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Keresztnév:

E-mail:

Termékismertető   Üzleti lehetőség

Írja be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

Visszahívunk!

Ha úgy érzed, hogy inkább személyesen szeretnél erről az üzletről velem, vagy munkatársaimmal beszélni, add meg a
Nevedet:

 

Kérlek a telefonszámod mellett add meg az országod kódját (amennyiben nem Magyarországon élsz)!

telefonszámodat:

 

vagy Skype elérhetőségedet:

 

vagy e-mail címedet:

 

és írd be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

 

márc

10

Kávé: barát vagy ellenség?

2012.03.10 - szombat

 

 

 

 

Kávé: barát vagy ellenség?
A koffein hihetetlen népszerűsége elsősorban az emberek megváltozott életritmusának, a „non-stop” aktivitást követelő modern életmódnak köszönhető.
Sokan el sem tudnák képzelni napjainkat egy-egy adag kávé vagy capuccino nélkül, sőt, a koncentráció javítása érdekében egyesek napi 5-10 csészével is megisznak. Az előnyök és hátrányok tekintetében a vélemények megoszlanak: míg egyesek kifejezetten károsnak tartják, mások semmilyen egészségügyi kockázatot nem látnak serkentő hatásában. 

Elbutít a kávé? 

A szenvedélyes kávéfogyasztók rendre arról számolnak be, hogy a reggeli észkapcsoló ital előtt egyszerűen képtelenek gondolkodni. Való igaz, hogy már felhörpintése után néhány perccel az agyi aktivitás élénkülésével - az agyi látó- és hallóközpont tevékenységének fokozódásával - számolhatunk, ám ez nem feltétlenül jelent előnyt. 

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendszeresen nagyobb mennyiségű kávét fogyasztók a reggeli koffeinadag után közel azonos mértékű agyi aktivitást mutatnak, mint a kávét csak ritkán ivók, koffein bevitele nélkül. 

A rendszeres, nagyobb dózisban történő fogyasztás következtében tehát kialakul egyfajta függőség, melynek nyomán a forró ital hirtelen, lökésszerűen felszívódó koffeinje már elengedhetetlen lesz a normális agyműködéshez.
A kávé hangulatjavító, fáradtságérzetet csökkentő, munkabírást, koncentrációs képességet, valamint aktivitást növelő hatásai már elfogyasztása után néhány perccel jelentkeznek, és fél-egy órán belül érik el a maximumot. Bár ez a doppingszer valóban bizonyított (Amerikában pl. az emberek 90%-a fogyaszt kávét) számolnunk kell esetleges káros hatásaival is. 

Kávéfajták - Olcsó kávénak nem csak a leve híg!? 

A kávécserjének két alapvető fajtáját ismerjük, az arabika (latin nevén Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora) típust. A - nemritkán üzleti megfontolásokból is sulykolt - általános vélekedés szerint az egyébként termesztési környezetére kényesebb és érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a környezetére és termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő, ennek ellenére a világ kávétermésének kétharmadát az arabika fajták adják. Az olcsóbb robuszta egyeduralkodórobuszta jobb minőségű képviselőinek ne lenne helye az eszpresszóban. 

Az élelmiszerboltok kínálatában található olcsóbb kávék tehát kizárólag gyenge minőségű robusztából készülnek, minél olcsóbbak, annál gyengébb minőségű kávéból. A darált változatoknál még azt sem tudhatjuk, hogy kávén kívül mi van a keverékben, egyes gyártók ugyanis előszeretettel dúsítják a kávét szójababbal vagy cikóriával, rosszabb esetben szintetikus elemekkel. Egyes források szerint a kávé árát az is csökkentheti ha Afrika oly szegény részeiről származik ahol nincs pénz bio gazdálkodásra, korszerű rovarirtásra így vannak helyek ahol még mindig a legolcsóbb de legmérgezőbb DDT rovarlőszert használják így olcsóbb az előállítás költsége!. A kínai és hasonló piacokon kapható ismeretlen eredetű kávécsomagokra ez fokozottan igaz, úgyhogy dacára a nyilván kedvező áruknak, saját egészsége megóvása érdekében mindenkit lebeszélünk az ilyen kávék vásárlásáról. 

Gondolom mindenki tisztában van vele, hogy mekkora különbség van kávé és kávé között, és hogy az árbeli különbség nem a kereskedők pénzéhségét tükrözi, hanem egy valós érezhető különbséget a finoman kezelt és minőségi arabica kávé, és az igénytelenebb robusta kávé között! 

Nem minden arabica kávé minőségi 

A hazai vásárlók közül sokan gondolják úgy, hogyha a kávé csomagolásán feltüntetik a száz százalék arabica jelölést, akkor ettől a zacskó minőségi kávét tartalmaz. Ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen az igényekkel párhuzamosan megjelentek az olcsó, de rossz minőségű áruk. Reagálva az emelkedő vásárlói elvárásokra, hazánkban is megjelentek az élelmiszerboltokban a száz százalék arabica felirattal árult, jellemzően ezerötszáz és kétezer forint/kg közötti áron kapható gyenge minőségű szemes- és darált kávék. A többnyire diszkont láncokban, szuper- és hipermarketekben kapható, névtelen, illetve nem ismert gyártótól származó zacskók azonban gyakran robusta szemeket is tartalmaznak. 

Fontosabb, hogy ezek a termékek szinte soha nem hozzák a megfelelő szemnagyságot, minőséget és pörkölést - mondta el a Caffé Perté kereskedelmi igazgatója. Boda Andrea hozzátette, lehetséges, hogy valóban arabica fajtájú kávét kapunk, de jó eséllyel abból, ami a minőségi márkák nem voltak hajlandók átvenni. Az előre darált kávénak már az ára is gyanús, hiszen olcsóbb, mint az azonos márkájú szemes változat. 

Az arabica nem egy minőségi kategória, hanem a két, világszerte elterjedt kávéfajta - arabica és robusta - egyike. Igaz ugyan, hogy a minőségi arabica ízben, aromában felülmúlja a robustát, de ez nem jelenti azt, hogy minden arabica jó, illetve hogy robustából ne lehetne kellemes kávét készíteni. Ha valaki valóban minőségi kávéra vágyik, és azt otthonában szeretné elkészíteni - zárja figyelmeztetését Boda Andrea - akkor vagy ismert márkát válasszon, vagy kávékimérésekből, szakboltokból szerezze be azt. 

Magyarországon az élelmiszerboltokban árult kávék zöme az olcsóbb, durvább ízű robusta fajtából készül. A drágább arabica ízben, aromában felülmúlja a robustát, míg koffeintartalma csak fele-harmada annak. A trópusokon, ezer-kétezer méteres magasságban, vulkanikus hegyoldalakon növő arabica szemek kevesebb savat is tartalmaznak a robustánál, utóízük hosszan érezhető, karamelles. Természetesen a jó kávéhoz az alapanyagon túl megfelelő pörkölésre és a frissességre, illetve hozzáértő elkészítésre is szükség van.

 

DXN Facebook Share Megosztás Facebook-on